Gaziantep’te Afet Farkindaligi ve Duyarliligi Sempozyumu

HKU Mühendislik Fakültesi’nin Gaziantep Valiligi AFAD il Müdürlügü ile beraber organize ettigi ve Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’nin destegi ile 9 Mayis’ta ‘Gaziantep te Afet Farkindaligi ve Duyarliligi’ Sempozyumu düzenlendi.

Afet ve Afad Konusunda Gaziantep Nerede?

Panele katilan konusmacilarin konulari asagida özetlenmistir.

Dr Murat Nurlu, AFAD Deprem Dairesi Baskani,

Afet ve Acil Durum Yönetimi,

Ülkemizin afet ve acil durum konularinda sorumlu ve yetkili olan AFAD Baskanligi deprem, heyelan, kaya düsmesi, taskin gibi doga kaynakli afetlerin gözlenmesi yaninda son zamanlarda Gaziantep kentimizde de uygulandigi gibi insani hareketler sonucu olusan göç olaylarinda da etkin rol oynamaktadir. Yilda yaklasik 30000 deprem çözümü yapan AFAD Deprem Dairesi Baskanliginca ülkemizin deprem aktivitesi 7 gün 24 saat süreyle izlenmekte olup çesitli deprem arastirmalari gerçeklestirilmektedir. En son Türkiye Deprem Tehlike Haritasi ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeligi çikarilmis olup bu konularda toplumsal farkindaligin artirilmasi önem tasimaktadir.

Prof Dr Mikdat Kadioglu, Istanbul Teknik üniversitesi,

Afet Yönetimi,

Günümüzde doga ya da insan kaynakli afetler sonucunda ortaya çikabilecek zararlarin, insan hayati, mal-mülk ve çevre açisindan çok büyük boyutlarda olabilecegi açiktir. Bu noktada ortaya çikan “Afet Yönetimi” kavrami her türlü tehlikeye karsi hazirlikli olma, zarar azaltma, müdahale etme ve iyilestirme amaciyla mevcut kaynaklari organize eden analiz, planlama, karar alma ve degerlendirme süreçlerinin tümünü kapsar. Diger bir deyisle, günümüzde afet yönetimi, her türlü tehlikeye karsi hazirlikli olmayi, öncelikle zarar azaltma, sonra müdahale etme ve iyilestirme amaciyla mevcut kaynaklari organize eden, analiz, planlama, karar alma ve degerlendirme süreçlerinin tümüdür. Bu nedenle, afet yönetimi çalismalari bir bütündür.

Temel Afet Bilinci,

Afet sonrasi ilk 72 saat hayat kurtarma acisindan en kritik saatlerdir. Afet sonrasi kurtarilanlarin büyük çogunlugu ilk 24 saat içinde çevreden yetisen yakinlari ve komsulari tarafindan kurtarilmaktadir. Bu nedenle, afetlere hazirligin toplum tabanli olmasi, bireyden ve evden baslamasi gerekir. Afetlerin ilk saatlerinde herkesin kendi basina olacagi, insanlari sadece kendi bilgi ve hazirliginin kurtaracagi asla unutulmamali. Bireye, aileye, sokaga, kuruma yani insana inemeyen afet hazirliklarinin basarili oldugu dünyada görülmüs bir sey degildir. Yerel yönetimler halka afetlere birey olarak hazirlanabilmesi, yanlis davranislarini degistirmesi ve kendi güvenligini kendisinin saglayabilmesi için harekete geçmesine yardimci olmalidir.

Hacer Çiftçi, Proje Yönetimi Uzmani,

Gaziantep Deprem Master Plani Yol Haritasi,

Gaziantep için Hazirlanacak Deprem Master Planinda izlenecek yolun adim adim belirlenme esaslarini mevcut Deprem Master Planlari örneklerini de dikkate alarak ortaya koymak ve Master Planinin Hazirliklarinin baslanmasi için bundan sonraki çalismaya hiz verecek planlamayi yapmak.

Doç. Dr. Selma Koç, Kocaeli üniversitesi,

Basin, Medya ve Iletisim,

Gaziantep ili yerel basini özelinde ulusal medyanin afet haber aktör ve ileti içeriklerini irdelemekte afet farkindali?i kavrami üzerinden medya ve afet haber aktörleri iliskisini degerlendirmektedir. Genel olarak medyada; Fen ve Mühendislik bilimleri temsilcileri ile kurumsal bazda afet uzmanlarive siyasiler haber aktörü olarak yer almakta, ileti içerikleri ise afet senaryo ve risklerinin kamuoyuna açiklanmasi ya da müdahale süreçlerinde kisi ve kurumlarin uygulamalarinin görünür kilinmasinin ötesine gidememektedir.

Sinan Atakan, Gaziantep il AFAD Müdürü,

Gaziantep’te Deprem Risk Analizi ve Türkiye Afet Müdahale Plani,

Ilimiz Dogu Anadolu Fay Sistemi‘nin etkisindedir. Dogu Anadolu Fay hatti kuzeydoguda Bingöl-Karliova ile güneybatida Hatay ili arasinda uzanan yaklasik 600 km uzunlukta bir sistem olup uzunluklari 50 km ile 145 km arasinda degisen 6 farkli segmentten (fay parçasi) olusmaktadir. Türkiye Afet Müdahale Plani kapsaminda hazirlanan Gaziantep il Müdahale Plani (TAMP Gaziantep) ilk olarak 06.03.2015 tarihli yazi ile onaylanarak yürürlüge girmis olup, her yil güncellenerek onaya sunulmaktadir.

TAMP Gaziantep kapsaminda 26 adet operasyon hizmet grubu plani olusturulmus olup, bu hizmet grubu planlarinin hangi kamu kurum/kurulu? ve STK tarafindan hazirlanacagi belirlenmistir.

Dr. Ögr. üye. Semra Çelikli, HKU Saglik Meslek Yüksekokulu Müdürü,

Afette Dünden Bugüne Saglik Alanindaki Gelismeler

Afetlerin hasarlarinda ilk akla gelen insan sagligi üzerindeki dogrudan fiziksel zararlardir. Ancak afetlerin saglik üzerine hasari, zadece bu dogrudan etkilerle sinirli kalmaz. Afetler bölgedeki saglik hizmetlerinin altyapisini olumsuz etkiler, dolayisi ile insan sagligi üzerindeki dogrudan etkilerin olusturdugu zarar daha ciddi hissedilir. Bununla birlikte tip alaninda son yillarda ortaya çikan gelismeler ve teknolojinin gelisimi ile insanlarin afet yönetiminden ve afetlerdeki saglik hizmetlerinden beklentileri artmistir. Afet yönetiminde en önemli asamalardan birisi hazirliktir. Bu süreçte afetlerde saglik hizmeti için planlamanin ve hazirliklarin dogru yapilmasi, afetler olustuktan sonra verilecek olan saglik hizmetinin etkinligini arttiracaktir. Afetlerde görev alacak saglik ekiplerinin yaralilarin sayisi ya da afetin büyüklügüne göre kademeli olarak devreye girecek afet master planlarinin yapilmasi önemlidir. Bu planlar, ülke afet planina uygun il afet planlar?, ilin risk faktörleri ve diger afet plani bilesenleri göz önüne alinarak uygulanabilir sekilde olmalidir. Planda, afette görev alacak birimlerin ve kurumlarin görevleri net olarak belirlenmelidir. Planlar hazirlik döneminde sinanmalidir.